Визначення біологічно активних сполук у ліпофільних екстрактах гарбуза методом тонкошарової хроматографії

E. A. Degtyaryovа, V. A. Grudko, L. I. Vishnevskaya, E. I. Bisaga

Анотація


Каротиноїди є розповсюдженим та важливим класом природних жиророзчинних пігментів, основна дія яких полягає в запобіганні утворення вільних радикалів. Тому одним із завдань на шляху створення лікарських препаратів, що містять каротиноїди, є розробка способу їх виявлення та ідентифікації в рослинних об’єктах.

Мета роботи – вивчити біологічно активні сполуки у ліпофільних екстрактах гарбуза методом тонкошарової хроматографії. У статті експериментально вивчені системи розчинників, досліджені різні проявники, що рекомендовані в літературі, а також підібрані нами самостійно. У результаті встановили біологічно активні сполуки ліпофільного характеру, ідентифікували β-каротин, обрали систему розчинників і реагенти для ідентифікації β-каротину. Це свідчить, що розроблена методика надалі може бути включена в методи контролю якості для визначення β-каротину в ліпофільному екстракті гарбуза.


Ключові слова


гарбуз; біологічно активні сполуки; каротиноїди; фітостерини; тонкошарова хроматографія

Повний текст:

PDF

Посилання


Heis F. (1999).Osnovy tonkosloinoy khromatografii. T. 1, M., Mir, 405 с.

Dayronas Zh. V., Pshukova I. V. (2010). Izuchenie sostava lipofilnoy fraktsii listev orekha gretskoho, proizrastaiushcheho v kavkazskikh mineralnykh vodakh // Khimiya rastitelnoho syrya, 4, 91-93.

Evheneva I.I. (1999). Planarnaia khromatohrafiia i analiz orhanicheskykh veshchestv // Sorosovskiy obrazovatelnyi zhurnal, 11, 50-55.

Keits M. (1975).Tekhnika lipidolohii. M., 324.

Smirnova T.I., Malakhaev E.D., Baranovskiy I.N. (2012).Vozdeystvie etilendiamindiiantarnoy kisloty i ee kompleksa s tsinkom na soderzhanie karotinoidov v rasteniiakh // Vestnik TvGu. Seriia «Khimiia»,13, 61-65.

Sisieva M.A., Khabibrakhmanova V.R., Hamaiurova V.S. (2008). Issledovanie zolia vodnikh izvlecheniy chagi. XI. Lipidi vodnoho izvlecheniy chagi. // Khimiya rastitelnoho syrya, 3, 119-122.

Ulianovskiy N.V., Kosiakov D.S., Bogolitsin K.G. (2012).Razraboyka ekspressnikh metodov analiticheskoy ekstraktsii karotinoidov iz rastitelnoho syrya. // Khimiya rastitelnoho syrya, 4, 147-152.

Checheta O.V., Safonova E.F., Slivkin A.I. (2008). Metodika opredeleniia karotinoidov metodom khromatografii v tonkom sloe sorbenta // Sorbtsionnie i khromatograficheskie protsesi, 8 (2), 320-326.

Shapovalova E.N., Pirogov A.V. (2007). Khromatograficheskie metodi analiza. / Metodicheskoe posobie dlia spetsialnogo kursa. Moskva, 203.

Shobha Borhade (2012).Extraction and characterisation of pumpkin (Cucurbita Mixta) seed oil // Life sciences Leaflets, 7, 45-49.

Mi Young K., Eun Jin K., Young-Nam K. et al. (2012) // Nutrition Research and Practice (Nutr Res Pract), 6 (1), 21-27.

Okoro I.A., Okoro C.A. (2007). Isolation and identificstion of lipids from different parts of fluted pumpkin seeds // Research Jurnal of Applied Sciences, 2(1), 114-116.

Hui Ni, Guo-qing. Hui Ruan at al. (2005) Application of derivative ratio spectrophotometry for determination of β-carotene and astaxanthin from Phaffia rhodozyma extract. // J Zhejiang Univ Sci B., № 6(6), 514-522.




DOI: https://doi.org/10.14739/2409-2932.2015.2.45156

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики  Лицензия Creative Commons
Запорізький державний медичний університет