Визначення накопичення поліфенольних сполук у траві чебрецю звичайного (Thymus vulgaris L.)
DOI:
https://doi.org/10.14739/2409-2932.2023.1.265524Ключові слова:
чебрець звичайний, ТШХ, ВЕРХ, лікарська рослина, протизапальна активність, протимікробна активність, антиоксидантна активністьАнотація
Рід Чебрець (Thymus L.) надзвичайно поширений на території України, нараховує до 50 основних видів. Екстракти з фармакопейних видів роду входять до складу ефективних фітопрепаратів з вираженою протизапальною, протимікробною та антиоксидантною діями. Перспективний напрям сучасних фітохімічних досліджень – визначення накопичення біологічно активних поліфенольних сполук у траві широко культивованого в Україні та світі чебрецю звичайного (Thymus vulgaris L.).
Мета роботи – за допомогою методів тонкошарової хроматографії (ТШХ) та високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) визначити накопичення поліфенольних сполук у траві чебрецю звичайного під час цвітіння.
Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень використали спиртові витяги з трави чебрецю звичайного (1:100), культивованого в c. Володимирівка Запорізької області (Україна) під час максимального накопичення поліфенольних сполук (червень – серпень 2022 року). Компонентний склад речовин досліджували методом ТШХ на денситометрі Biostep CD 60 (Німеччина) та ВЕРХ на хроматографі Agilent 1260 Infinity HPLC System Open LABCDS Software (Японія).
Результати. Методом ТШХ і ВЕРХ ідентифіковано 29 сполук поліфенольної природи. Експериментально визначено вміст біологічно активних речовин (флавоноїди, гідроксикоричні кислоти), що відомі в фітотерапії вираженою протизапальною, протимікробною, антиоксидантною діями.
Висновки. Враховуючи результати дослідження методами ТШХ і ВЕРХ, зробили висновок, що чебрець звичайний – перспективний вид для наступних поглиблених фітохімічних досліджень поліфенольних сполук.
Посилання
Nachychko, V. O, & Honcharenko, V. I. (2016). Hybrydy rodu Thymus L. (Lamiaceae) u flori zakidnykh rehioniv Ukrainy: taksonomichnyi sklad i poshyrennia. [Hybrids of Thymus L. (Lamiaceae) genus in flora of the western regions of Ukraine: taxonomic composition and distribution]. Visnik Lvivskoho Universitetu. Seriia biolohichna, 10(1), 163-186. [in Ukrainian]. https://dx.doi.org/10.30970/sbi.1001.442
Nachychko, V. O, & Honcharenko, V. I. (2017). Botaniko-heohrafichna kharakterystyka vydiv rodu Thymus L. (Lamiaceae) u flori zakhidnykh rehioniv Ukrainy [Botanical-geographical characterization of Thymus L. (Lamiaceae) species in the flora of western regions of Ukraine]. Visnik Lvivskoho Universitetu. Seriia biolohichna, 75, 35-47. [in Ukrainian]. https://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2017.75.04
Afonso, A. F., Pereira, O. R., Válega, M., Silva, A. M. S., & Cardoso, S. M. (2018). Metabolites and Biological Activities of Thymus zygis, Thymus pulegioides, and Thymus fragrantissimus Grown under Organic Cultivation. Molecules, 23(7), 1514. https://doi.org/10.3390/molecules23071514
Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb. (2017). Journal of Applied Biology & Biotechnology, 5(2), 017-022. https://doi.org/10.7324/jabb.2017.50203
State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality. (2009). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Dopovnennia 3 [The State Pharmacopoeia of Ukraine] (1st ed., Suppl 3). Kharkiv: Naukovo-ekspertnyi farmakopeinyi tsentr. [in Ukrainian].
Tohidi, B., Rahimmalek, M., & Arzani, A. (2017). Essential oil composition, total phenolic, flavonoid contents, and antioxidant activity of Thymus species collected from different regions of Iran. Food chemistry, 220, 153-161. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.203
Zarivna, N. О. (2021). Rozrobka metodyky identyfikatsii monosakcharydiv u ridkomu ekstrakti chebretsiu povzuchoho [Development of monosaccharides identification methods in Thyme creeping extracts]. Medychna ta klinichna khimiia, 23(1), 80-83. [in Ukrainian]. https://dx.doi.org/10.11603/mcch.2410-681x.2021.i1.12112
Zarivna, N. O., & Logoyda, L. S. (2020). Rozrobka metodyky identyfikatsii flavonoydiv ta hidroksykorychnykh kyslot v ekstraktakh chebretsiu povzuchoho [Development of flavonoid and hydroxycinnamic acid identification methods in Thyme creeping extracts]. Medychna ta klinichna khimiia, 22(1), 107-111. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i1.11061
Toncer, O., Karaman, S., Diraz, E., Sogut, T., & Kizil, S. (2017). Essential oil composition of Thymus × citriodorus (Pers.) Schreb. at different harvest stages. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 45(1), 185-189. https://doi.org/10.15835/nbha45110672
Vetvicka, V., & Vetvickova, J. (2016). Essential Oils from Thyme (Thymus vulgaris): Chemical Composition and Biological Effects in Mouse Model. Journal of medicinal food, 19(12), 1180-1187. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0029
Svydenko, L. V., & Hlushchenko, L. A. (2016). Komponentnyi sklad efirnoi olii u formakh vydiv chebretsiu povzuchoho (Thymus serpillum L.) i bloshynoho (Thymus pulegioides L.) v umovakh Khersonskoi oblasti [Component composition of essential oil in the forms of thymus serpyllum (Thymus serpillum L.) and thyme flea (Thymus pulegioides L.) species in conditions of Kherson region]. Ahroekolohichnyi zhurnal, (2), 129-134. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2016.249116
Oubihi, A., Ouryemchi, I., Nounah, I., Tarfaoui, K., Harhar, H., Ouhssine, M., & Guessous, Z. (2020). Chemical composition, antibacterial and antifungal activities of Thymus leptobotrys Murb essential oil. Advances in Traditional Medicine, 20(4), 673-679. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00488-w
Aouam, I., Elatki, Y., Taroq, A., Elkamari, F., Elyoussi, B., & Abdellaoui, A. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential oil of Thymus citriodorus L. Growing Wild in Morocco: Preventive Approach against Nosocomial Infections. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 51(1), 72-75.
Kryvtsova, M. V., Salamon, I., Koscova, J., Bucko, D., & Spivak, M. (2019). Antimicrobial, antibiofilm and biochemichal properties of Thymus vulgaris essential oil against clinical isolates of opportunistic infections. Biosystems Diversity, 27(3), 270-275. https://doi.org/10.15421/011936
Beicu, R., Alexa, E., Obiștioiu, D., Cocan, I., Imbrea, F., Pop, G., Circioban, D., Moisa, C., Lupitu, A., Copolovici, L., Copolovici, D. M., & Imbrea, I. M. (2021). Antimicrobial Potential and Phytochemical Profile of Wild and Cultivated Populations of Thyme (Thymus sp.) Growing in Western Romania. Plants (Basel, Switzerland), 10(9), 1833. https://doi.org/10.3390/plants10091833
Wisam, S. U., Nahla, T. K., & Tariq, N. M. (2017). Antioxidant activities of thyme extracts. Pakistan Journal of Nutrition, 17(1), 46-50. https://doi.org/10.3923/pjn.2018.46.50
Komaki, A., Hoseini, F., Shahidi, S., & Baharlouei, N. (2015). Study of the effect of extract of Thymus vulgaris on anxiety in male rats. Journal of traditional and complementary medicine, 6(3), 257-261. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.01.001
Mazandarani, M., & Ghafourian, M. (2017). Influence of extraction methods on total phenolic, flavonoids and antioxidant activity of Thymus kotchyanus L. extract in Semnan Province, Iran. Trends in Phytochemical Research, 1(1), 33-38.
Niculae, M., Hanganu, D., Oniga, I., Benedec, D., Ielciu, I., Giupana, R., Sandru, C. D., Ciocârlan, N., & Spinu, M. (2019). Phytochemical Profile and Antimicrobial Potential of Extracts Obtained from Thymus marschallianus Willd. Molecules, 24(17), 3101. https://doi.org/10.3390/molecules24173101
State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality. (2008, February 1). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Dopovnennia 2 [The State Pharmacopoeia of Ukraine] (1st ed., Suppl 2). Kharkiv: Naukovo-ekspertnyi farmakopeinyi tsentr. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).