Дослідження методом ГХ-МС компонентного складу екстракту Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.14739/2409-2932.2022.1.251416

Ключові слова:

чебрець лимоннозапашний, ГХ-МС метод, трава, фармакологічна активність

Анотація

Рід Thymus L. (Чебрець) доволі поширений в Україні, екстракти з цієї трави входять до складу багатьох ефективних фітопрепаратів, що широко використовують в сучасній медицині. Нині відомий вид роду Thymus L. чебрець лимоннозапашний (Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen») є недостатньо досліджений, але перспективний з погляду достатньої сировинної бази для заготівлі рослинної сировини. Тому визначення методом ГХ-МС (газової хроматографії-мас-спектрометрії) компонентного складу екстракту з трави рослини є актуальним і доцільним.

Мета роботи – методом ГХ-МС визначити компонентний склад і кількісний вміст летких сполук у спиртових екстрактах (1:10) із трави чебрецю лимоннозапашного флори України.

Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень використовували спиртові екстракти трави чебрецю лимоннозапашного (1:10), що заготували в різних регіонах України. Компонентний склад досліджено методом ГХ-МС на пристрої Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B.

Результати. За допомогою методу ГХ-МС ідентифікували 63 сполуки. Не ідентифікували 2 сполуки. Відзначимо, що 5 біологічно активних сполук наявні в концентраціях понад 5 %: олеїнова кислота (10,35 ± 1,42 %), каріофілен оксид (9,62 ± 0,97 %), матрикарин (7,59 ± 0,86 %), транс-цитраль (6,35 ± 0,75 %), β-бісаболен (6,15 ± 0,75 %), тимол (5,46 ± 0,70 %),

Висновки. На підставі даних ГХ-МС методу встановили, що трава чебрецю лимоннозапашного – перспективний об’єкт для подальшого фітохімічного дослідження.

Біографії авторів

Я. М. Стешенко, Запорізький державний медичний університет, Україна

PhD-аспірантка каф. клінічної фармації, фармакотерапії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії

О. В. Мазулін, Запорізький державний медичний університет, Україна

д-р фарм. наук, професор каф. клінічної фармації, фармакотерапії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії

Посилання

Karpiński, T. M. (2020). Essential Oils of Lamiaceae Family Plants as Antifungals. Biomolecules, 10(1), 103. https://doi.org/10.3390/biom10010103

Wisam, S. U., Nahla, T. K., & Tariq, N. M. (2018). Antioxidant Activities of Thyme Extracts. Pakistan Journal of Nutrition, 17(1), 46-50. https://doi.org/10.3923/pjn.2018.46.50

Tohidi, B., Rahimmalek, M., & Arzani, A. (2017). Essential oil composition, total phenolic, flavonoid contents, and antioxidant activity of Thymus species collected from different regions of Iran. Food chemistry, 220, 153-161. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.203

Bertoli, A., Sárosi, S., Bernáth, J., & Pistelli, L. (2010). Characterization of some Italian ornamental thyme by their aroma. Natural product communications, 5(2), 291-296.

Sim, J., Khazandi, M., Chan, W. Y., Trott, D. J., & Deo, P. (2019). Antimicrobial activity of thyme oil, oregano oil, thymol and carvacrol against sensitive and resistant microbial isolates from dogs with otitis externa. Veterinary dermatology, 30(6), 524-e159. https://doi.org/10.1111/vde.12794

Steshenko, Ya. M., Mazulin, O. V., & Polishchuk, N. M. (2021). Study of the antimicrobial and fungicidal activity of the essential oil Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. "Silver Queen". Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 14(2), 211-214. https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.2.230049

Venkateshappa, S., & Sreenath, K. (2013). Potential Medicinal Plants of Lamiaceae. American International Journal of Research in Formal, Applied & Natural Sciences, 3(1), 82-87.

Kizil, S., & Tonçer, Ö. (2016). Essential Oil and Microelement Composition of Thymus citriodorus L. and Lippia citriodora H.B.K. Cercetari Agronomice in Moldova, 49(2), 97-105. https://doi.org/10.1515/cerce-2016-0018

Sarkic, A., & Stappen, I. (2018). Essential oils and their single compounds in cosmetics-a critical review. Cosmetics, 5(1), 11. https://doi.org/10.3390/cosmetics5010011

Salehi, B., Mishra, A. P., Shukla, I., Sharifi-Rad, M., Contreras, M., Segura-Carretero, A., Fathi, H., Nasrabadi, N. N., Kobarfard, F., & Sharifi-Rad, J. (2018). Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses. Phytotherapy research : PTR, 32(9), 1688-1706. https://doi.org/10.1002/ptr.6109

Jurevičiūtė, R., Ložienė, K., Bruno, M., Maggio, A., & Rosselli, S. (2019). Composition of essential oil of lemon thyme (Thymus × citriodorus) at different hydrodistillation times. Natural product research, 33(1), 80-88. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1434642

Fukleva, L. A, & Mazulin, O. V. (2009). Fitokhimichne vyvchennia efirnoi olii tymianu krymskoho (Thymus tauricus L.) flory Ukrainy [Phytochemical study of the essential oil Thymus tauricus L. flora of Ukraine]. Zaporozhye Medical Journal, 11(4), 124-125. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-15

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження