Дослідження методом ГХ-МС компонентного складу екстракту Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»
DOI:
https://doi.org/10.14739/2409-2932.2022.1.251416Ключові слова:
чебрець лимоннозапашний, ГХ-МС метод, трава, фармакологічна активністьАнотація
Рід Thymus L. (Чебрець) доволі поширений в Україні, екстракти з цієї трави входять до складу багатьох ефективних фітопрепаратів, що широко використовують в сучасній медицині. Нині відомий вид роду Thymus L. чебрець лимоннозапашний (Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen») є недостатньо досліджений, але перспективний з погляду достатньої сировинної бази для заготівлі рослинної сировини. Тому визначення методом ГХ-МС (газової хроматографії-мас-спектрометрії) компонентного складу екстракту з трави рослини є актуальним і доцільним.
Мета роботи – методом ГХ-МС визначити компонентний склад і кількісний вміст летких сполук у спиртових екстрактах (1:10) із трави чебрецю лимоннозапашного флори України.
Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень використовували спиртові екстракти трави чебрецю лимоннозапашного (1:10), що заготували в різних регіонах України. Компонентний склад досліджено методом ГХ-МС на пристрої Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B.
Результати. За допомогою методу ГХ-МС ідентифікували 63 сполуки. Не ідентифікували 2 сполуки. Відзначимо, що 5 біологічно активних сполук наявні в концентраціях понад 5 %: олеїнова кислота (10,35 ± 1,42 %), каріофілен оксид (9,62 ± 0,97 %), матрикарин (7,59 ± 0,86 %), транс-цитраль (6,35 ± 0,75 %), β-бісаболен (6,15 ± 0,75 %), тимол (5,46 ± 0,70 %),
Висновки. На підставі даних ГХ-МС методу встановили, що трава чебрецю лимоннозапашного – перспективний об’єкт для подальшого фітохімічного дослідження.
Посилання
Karpiński, T. M. (2020). Essential Oils of Lamiaceae Family Plants as Antifungals. Biomolecules, 10(1), 103. https://doi.org/10.3390/biom10010103
Wisam, S. U., Nahla, T. K., & Tariq, N. M. (2018). Antioxidant Activities of Thyme Extracts. Pakistan Journal of Nutrition, 17(1), 46-50. https://doi.org/10.3923/pjn.2018.46.50
Tohidi, B., Rahimmalek, M., & Arzani, A. (2017). Essential oil composition, total phenolic, flavonoid contents, and antioxidant activity of Thymus species collected from different regions of Iran. Food chemistry, 220, 153-161. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.203
Bertoli, A., Sárosi, S., Bernáth, J., & Pistelli, L. (2010). Characterization of some Italian ornamental thyme by their aroma. Natural product communications, 5(2), 291-296.
Sim, J., Khazandi, M., Chan, W. Y., Trott, D. J., & Deo, P. (2019). Antimicrobial activity of thyme oil, oregano oil, thymol and carvacrol against sensitive and resistant microbial isolates from dogs with otitis externa. Veterinary dermatology, 30(6), 524-e159. https://doi.org/10.1111/vde.12794
Steshenko, Ya. M., Mazulin, O. V., & Polishchuk, N. M. (2021). Study of the antimicrobial and fungicidal activity of the essential oil Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. "Silver Queen". Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 14(2), 211-214. https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.2.230049
Venkateshappa, S., & Sreenath, K. (2013). Potential Medicinal Plants of Lamiaceae. American International Journal of Research in Formal, Applied & Natural Sciences, 3(1), 82-87.
Kizil, S., & Tonçer, Ö. (2016). Essential Oil and Microelement Composition of Thymus citriodorus L. and Lippia citriodora H.B.K. Cercetari Agronomice in Moldova, 49(2), 97-105. https://doi.org/10.1515/cerce-2016-0018
Sarkic, A., & Stappen, I. (2018). Essential oils and their single compounds in cosmetics-a critical review. Cosmetics, 5(1), 11. https://doi.org/10.3390/cosmetics5010011
Salehi, B., Mishra, A. P., Shukla, I., Sharifi-Rad, M., Contreras, M., Segura-Carretero, A., Fathi, H., Nasrabadi, N. N., Kobarfard, F., & Sharifi-Rad, J. (2018). Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses. Phytotherapy research : PTR, 32(9), 1688-1706. https://doi.org/10.1002/ptr.6109
Jurevičiūtė, R., Ložienė, K., Bruno, M., Maggio, A., & Rosselli, S. (2019). Composition of essential oil of lemon thyme (Thymus × citriodorus) at different hydrodistillation times. Natural product research, 33(1), 80-88. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1434642
Fukleva, L. A, & Mazulin, O. V. (2009). Fitokhimichne vyvchennia efirnoi olii tymianu krymskoho (Thymus tauricus L.) flory Ukrainy [Phytochemical study of the essential oil Thymus tauricus L. flora of Ukraine]. Zaporozhye Medical Journal, 11(4), 124-125. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).