Дослідження та оцінювання антиоксидантної активності дієтичних добавок з екстрактом зеленого чаю
DOI:
https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.2.233306Ключові слова:
дієтичні добавки, зелений чай, антиоксидантна активність, потенціометричний методАнотація
Мета роботи – визначення та оцінювання антиоксидантної активності дієтичних добавок з екстрактом зеленого чаю, а також уведення умовних позначень рівня антиоксидантної активності.
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – дієтичні добавки різних виробників: «Екстракт зеленого чаю» Natural Sources, США (ДД1), «Екстракт зеленого чаю» Еліт-Фарм, Україна (ДД2) та «Зелений чай» Фармаком, Україна (ДД3). Потенціометричні вимірювання виконали на pH-метрі Hanna 2550 (ФРН) із комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Епіґалокатехін-3-О-галлат ˃98,0 % (Sigma Aldrich), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 мали кваліфікацію х. ч.
Результати. Встановлено, що величина антиоксидантної активності ДД1 становить 36,51 ммоль/таб., ДД2 – 29,78 ммоль/таб., ДД3 – 16,67 ммоль/таб. ДД1 мав найвище значення антиоксидантної активності, що корелювало з вмістом катехінів (r2 = 0,9314). Згідно з умовними позначеннями антиоксидантної активності, які запропонували, дієтичні добавки ДД1 і ДД2 відповідали низькому рівню, а ДД3 – дуже низькому рівню антиоксидантної активності.
Висновки. Встановили, що досліджені дієтичні добавки з екстрактом зеленого чаю мають антиоксидантну активність, що корелює з вмістом катехінів.
Посилання
Vyatkin, A. V., Pastushkova, E. V., & Feofilaktova, O. V. (2018). Obzor metodov opredeleniya obshchei antioksidantnoi aktivnosti [The review of methods for antioxidant activity determination]. Sovremennaa nauka i innovacii, (1), 58-66. [in Russian].
Costa, A. S. G., Nunes, M. A., Almeida, I. M. C., Carvalho, M. R., Barroso, M. F., Alves, R. C., & Oliveira, M. B. P. P. (2012). Teas, dietary supplements and fruit juices: A comparative study regarding antioxidant activity and bioactive compounds. LWT - Food Science and Technology, 49(2), 324-328. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.02.030
Houston, N., & Kimball, A. B. (2014). Green Tea Extract. In P. K. Farris (Ed.), Cosmeceuticals and Cosmetic Practice (Ch. 12, pp. 122-132). John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9781118384824.ch12
Katekhiny chainogo rasteniya: struktura, aktivnost', primenenie [Catechins of tea: structure, activity, application]. Biotekhnolohiia, 1(3), 25-36. [in Russian].
Singh, B. N., Shankar, S., & Srivastava, R. K. (2011). Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Biochemical pharmacology, 82(12), 1807-1821. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2011.07.093
Chu, C., Deng, J., Man, Y., & Qu, Y. (2017). Green Tea Extracts Epigallocatechin-3-gallate for Different Treatments. BioMed research international, 2017, 5615647. https://doi.org/10.1155/2017/5615647
Xu, Z., & Howard, L. R. (2012). Analysis of antioxidant-rich phytochemicals. John Wiley & Sons.
Maslov, O. Y., Kolisnyk, S. V., Hrechana, O. V., & Serbin, A. H. (2021). Study of the qualitative composition and quantitative content of some groups of BAS in dietary supplements with green tea leaf extract. Zaporozhye Medical Journal, 23(1), 132-137. https://doi.org/10.14739/2310-1210.2021.1.224932
Pisoschi, A. M., Cimpeanu, C., & Predoi, G. (2015). Electrochemical methods for total antioxidant capacity and its main contributors determination: A review. Open Chemistry, 13(1), 824-856. https://doi.org/10.1515/chem-2015-0099
Xu, Y. Q., Gao, Y., & Granato, D. (2021). Effects of epigallocatechin gallate, epigallocatechin and epicatechin gallate on the chemical and cell-based antioxidant activity, sensory properties, and cytotoxicity of a catechin-free model beverage. Food chemistry, 339, 128060. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128060
Boulmokh, Y., Belguidoum, K., Meddour, F., & Amira-Guebailia, H. (2021). Investigation of antioxidant activity of epigallocatechin gallate and epicatechin as compared to resveratrol and ascorbic acid: experimental and theoretical insights. Structural Chemistry. https://doi.org/10.1007/s11224-021-01763-5
Tay, P. Y., Tan, C. P., Abas, F., Yim, H. S., & Ho, C. W. (2014). Assessment of extraction parameters on antioxidant capacity, polyphenol content, epigallocatechin gallate (EGCG), epicatechin gallate (ECG) and iriflophenone 3-C-β-glucoside of agarwood (Aquilaria crassna) young leaves. Molecules, 19(8), 12304-12319. https://doi.org/10.3390/molecules190812304
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).