Дослідження та оцінювання антиоксидантної активності дієтичних добавок з екстрактом зеленого чаю

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.2.233306

Ключові слова:

дієтичні добавки, зелений чай, антиоксидантна активність, потенціометричний метод

Анотація

Мета роботи – визначення та оцінювання антиоксидантної активності дієтичних добавок з екстрактом зеленого чаю, а також уведення умовних позначень рівня антиоксидантної активності.

Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – дієтичні добавки різних виробників: «Екстракт зеленого чаю» Natural Sources, США (ДД1), «Екстракт зеленого чаю» Еліт-Фарм, Україна (ДД2) та «Зелений чай» Фармаком, Україна (ДД3). Потенціометричні вимірювання виконали на pH-метрі Hanna 2550 (ФРН) із комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Епіґалокатехін-3-О-галлат ˃98,0 % (Sigma Aldrich), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 мали кваліфікацію х. ч.

Результати. Встановлено, що величина антиоксидантної активності ДД1 становить 36,51 ммоль/таб., ДД2 – 29,78 ммоль/таб., ДД3 – 16,67 ммоль/таб. ДД1 мав найвище значення антиоксидантної активності, що корелювало з вмістом катехінів (r2 = 0,9314). Згідно з умовними позначеннями антиоксидантної активності, які запропонували, дієтичні добавки ДД1 і ДД2 відповідали низькому рівню, а ДД3 – дуже низькому рівню антиоксидантної активності.

Висновки. Встановили, що досліджені дієтичні добавки з екстрактом зеленого чаю мають антиоксидантну активність, що корелює з вмістом катехінів.

Біографії авторів

О. Ю. Маслов, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

асистент каф. аналітичної хімії та аналітичної токсикології

С. В. Колісник, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

д-р фарм. наук, професор, зав. каф. аналітичної хімії та аналітичної токсикології

М. А. Комісаренко, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

кандидат фарм. наук, асистент кафедри фармакогнозії

О. О. Алтухов, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

кандидат фарм. наук, доцент каф. аналітичної хімії та аналітичної токсикології

Е. В. Динник, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

кандидат фарм. наук, доцент каф. аналітичної хімії та аналітичної токсикології

В. І. Степаненко, Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

кандидат фарм. наук, доцент каф. аналітичної хімії та аналітичної токсикології

Посилання

Vyatkin, A. V., Pastushkova, E. V., & Feofilaktova, O. V. (2018). Obzor metodov opredeleniya obshchei antioksidantnoi aktivnosti [The review of methods for antioxidant activity determination]. Sovremennaa nauka i innovacii, (1), 58-66. [in Russian].

Costa, A. S. G., Nunes, M. A., Almeida, I. M. C., Carvalho, M. R., Barroso, M. F., Alves, R. C., & Oliveira, M. B. P. P. (2012). Teas, dietary supplements and fruit juices: A comparative study regarding antioxidant activity and bioactive compounds. LWT - Food Science and Technology, 49(2), 324-328. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.02.030

Houston, N., & Kimball, A. B. (2014). Green Tea Extract. In P. K. Farris (Ed.), Cosmeceuticals and Cosmetic Practice (Ch. 12, pp. 122-132). John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9781118384824.ch12

Katekhiny chainogo rasteniya: struktura, aktivnost', primenenie [Catechins of tea: structure, activity, application]. Biotekhnolohiia, 1(3), 25-36. [in Russian].

Singh, B. N., Shankar, S., & Srivastava, R. K. (2011). Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Biochemical pharmacology, 82(12), 1807-1821. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2011.07.093

Chu, C., Deng, J., Man, Y., & Qu, Y. (2017). Green Tea Extracts Epigallocatechin-3-gallate for Different Treatments. BioMed research international, 2017, 5615647. https://doi.org/10.1155/2017/5615647

Xu, Z., & Howard, L. R. (2012). Analysis of antioxidant-rich phytochemicals. John Wiley & Sons.

Maslov, O. Y., Kolisnyk, S. V., Hrechana, O. V., & Serbin, A. H. (2021). Study of the qualitative composition and quantitative content of some groups of BAS in dietary supplements with green tea leaf extract. Zaporozhye Medical Journal, 23(1), 132-137. https://doi.org/10.14739/2310-1210.2021.1.224932

Pisoschi, A. M., Cimpeanu, C., & Predoi, G. (2015). Electrochemical methods for total antioxidant capacity and its main contributors determination: A review. Open Chemistry, 13(1), 824-856. https://doi.org/10.1515/chem-2015-0099

Xu, Y. Q., Gao, Y., & Granato, D. (2021). Effects of epigallocatechin gallate, epigallocatechin and epicatechin gallate on the chemical and cell-based antioxidant activity, sensory properties, and cytotoxicity of a catechin-free model beverage. Food chemistry, 339, 128060. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128060

Boulmokh, Y., Belguidoum, K., Meddour, F., & Amira-Guebailia, H. (2021). Investigation of antioxidant activity of epigallocatechin gallate and epicatechin as compared to resveratrol and ascorbic acid: experimental and theoretical insights. Structural Chemistry. https://doi.org/10.1007/s11224-021-01763-5

Tay, P. Y., Tan, C. P., Abas, F., Yim, H. S., & Ho, C. W. (2014). Assessment of extraction parameters on antioxidant capacity, polyphenol content, epigallocatechin gallate (EGCG), epicatechin gallate (ECG) and iriflophenone 3-C-β-glucoside of agarwood (Aquilaria crassna) young leaves. Molecules, 19(8), 12304-12319. https://doi.org/10.3390/molecules190812304

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-01

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження