Дослідження гострої токсичності сухих екстрактів смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб

Автор(и)

  • С. М. Марчишин Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна
  • Л. В. Слободянюк Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна
  • І. М. Івасюк Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.1.226783

Ключові слова:

смикавець їстівний (чуфа) трава, бульбові рослини, екстракт, гостра токсичність

Анотація

Мета роботи ‒ вивчення гострої токсичності сухих екстрактів, одержаних зі смикавця їстівного трави та бульб.

Матеріали та методи. Об’єкт для досліджень – сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб. Гостру токсичність сухих екстрактів, отриманих зі смикавця їстівного трави та бульб, досліджували за методом В. Б. Прозоровського на 42 білих нелінійних мишах обох статей масою 21–25 г. Тварин поділили на групи по 3 самці та 3 самки в кожній. Екстракти, що досліджували, вводили одноразово внутрішньочеревинно в дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг мг/кг. Спостерігали за тваринами протягом 14 днів.

Результати. Одноразове внутрішньочеревинне введення сухих екстрактів зі смикавця їстівного трави та бульб у дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг не вплинуло на динаміку маси тіла мишей порівняно з контролем. Дослідні та контрольні тварини набирали вагу відповідно до фізіологічної норми. Під час зовнішнього огляду тварин не виявили ознаки патологічних змін їхнього стану: шерсть і покриви шкіри чисті, підшкірний шар жирової тканини виражений помірно, ушкоджень, запальних уражень на слизових оболонках та шкірі не було. Візуальне оцінювання стану внутрішніх органів також не виявило ознаки патологічних змін.

Висновки. За результатами визначення гострої токсичності сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного трави та бульб, за класифікацією К. К. Сидорова можна визначити у VI клас токсичності – практично нешкідливі речовини, ЛД50 >5000 мг/кг.

Посилання

Mykolaichuk, V. H. (2007). Etapy ta perspektyvy introduktsii Cyperus esculentus L. [Stages and prospects of introduction of the Cyperus esculentus L.]. Introduktsiia roslyn, (4), 38-43. [in Ukrainian].

Grigorovskaya M. V. (1999). Skrytnaya chufa dorogogo stoit [The secretive chufa is worth a lot]. Ogorodnik, (5), 4-5. [in Russian].

Hryhoriuk, I., Rakhmetov, D., & Mashkovska, S. (2003). Chufa. Naukovyi svit, (7), 14-15. [in Ukrainian].

Rashmi, R. (1993). Pharmacognostic studies of Cyperus esculentus tuber. Journal of Plant Anatomy and Morphology (Jodhpur), (6), 56-62.

Mykolaichuk, V. H., Verhun, O. M., & Rakhmetov, D. B. (2011). Dynamika fotosyntetychnykh pihmentiv zalezhno vid rostu i rozvytku roslyn Cyperus esculentus L. pry introduktsii v Pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [The dynamic of photosynthetic pigments Cyperus esculentus L., introducted in right-bank forest-steppe zone of Ukraine]. Problemy ekolohii ta okhorony pryrody tekhnohennoho rehionu, (1), 242-249. [in Ukrainian].

El-Shebini, S. M., Moaty, M. I. A., Tapoza, S. T., & Hanna L. M. (2011). Short term effect of Cyperus esculentus supplement on body weight, insulin sensitivity and serum lipoproteins in Egyptian obese patients. International Journal of Academic Research, 3(3), 539-544.

Pascual, B., Maroto, J. V., LóPez-Galarza, S., Sanbautista, A., & Alagarda, J. (2000). Chufa (Cyperus esculentus L. var. sativus boeck.): An unconventional crop. studies related to applications and cultivation. Economic Botany, 54, 439-448. https://doi.org/10.1007/BF02866543

Marchyshyn, S. M., Slobodianiuk, L. V., Ivasiuk, I. M., Mishchenko, L. T., Mashkovska, S. P., Demydiak, O. L., Hudz, N. A., & Ambok, Kh. Yu. (2020). Fenolni spoluky likarskykh roslyn, introdukovanykh v Ukraini [Phenolic compounds of medicinal plants introduced in Ukraine]. Cuchasni napriamky udoskonalennia farmatsevtychnoho zabezpechennia naselennia: vid rozrobky do vykorystannia likarskykh zasobiv pryrodnoho i syntetychnoho pokhodzhennia. Proceedings of the International Scientific and Practical Internet-Conference (pp. 169-171). Ivano-Frankivsk: IFNMU. [in Ukrainian].

Marchyshyn, S. M., Slobodianiuk, L. V., & Ivasiuk, I. M. (2019). Doslidzhennia fenolnykh spoluk u travi i bulbakh smykavtsiu yistivnoho (chufy) (Cyperus esculentus L.) [Study of phenolic compounds in the herb and bulbs of the chufa (Cyperus Esculentus L.) using the HPLC method]. Fitoterapiia. Chasopys, (1), 89-92. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.33617/2522-9680-2019-1-89

Marchyshyn, S. M., Budniak, L. I., & Ivasiuk, I. M. (2020). Doslidzhennia dubylnykh rechovyn u travi ta bulbakh smykavtsia yistivnoho (chufy) (Cyperus esculentus L.) metodom VERKh [Investigation of tannins in herb and tubers of the yellow nutgrass (Cyperus esculentus L.) (chufa) by HPLC method]. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 13(2), 225-229. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.14739/2409-2932.2020.2.207119

Marchyshyn, S. M., & Ivasiuk, I. M. (2019, September 19-20). Doslidzhennia aminokyslotnoho i vuhlevodnoho skladu travy smykavtsia yistivnoho (Cyperus esculentus L.) [Study of the amino acid and carbohydrate composition of the herb Cyperus esculentus L.]. Modern pharmacy: history, realities and prospects of development. Proceedings of the scientific-practical conference (Vol. 1, pp. 236-237). Kharkiv: NUPh. [in Ukrainian].

Prozorovskii, V. B. (1992). Prakticheskoe posobie po uskorennomu opredeleniyu srednikh effektivnykh doz i kontsentratsii biologicheski aktivnykh veshchestv [A practical guide to the accelerated determination of the average effective doses and concentration of biologically active substances]. SPb. [in Russian].

Mironov, A. N. (Ed.). (2012). Rukovodstvo po provedeniyu doklinicheskikh issledovanii lekarstvennykh sredstv. Ch. 1 [Guidelines for Conducting Preclinical Trials of Medicines (part 1)]. Moscow: Grif and K. [in Russian].

Stefanov, O. V. (Ed.). (2001). Doklinichni doslidzhennia likarskyh zasobiv [Preclinical studies of medicines]. Kyiv: Avitzena. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-18

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження