Встановлення тотожності трави анісу звичайного (Anisum vulgare Gaertn.) за морфолого-анатомічними ознаками

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.14739/2409-2932.2021.1.226756

Ключові слова:

аніс звичайний, трава, морфолого-анатомічні ознаки

Анотація

Плоди анісу звичайного містять різні класи біологічно активних сполук, завдяки чому характеризуються антидепресантною, антипероксидантною, протидіабетичною діями, а екстракти цієї рослини мають антибактеріальний ефект. У фаховій літературі наведено недостатньо відомостей щодо хімічного складу і перспектив використання в медицині трави анісу звичайного.

Мета роботи – вивчення морфологічної та анатомічної будови трави анісу звичайного та встановлення макро- і мікроскопічних діагностичних ознак, необхідних для ідентифікації рослинної сировини.

Матеріали та методи. Для дослідження використали траву анісу звичайного, яка складалася зі стебел, листків і квіток, недозрілих плодів. Макроскопічний аналіз свіжої та висушеної сировини виконали неозброєним оком і з використанням лупи (×10). Поперечні та поздовжні зрізи, епідерму та препарати з поверхні дослідили, застосовувавши загальноприйняті методики, за допомогою обладнання: мікроскопи МБС 9, МС 10 (окуляри ×5, ×10, ×15, об’єктиви ×10, ×40), Micromed XS-4130 (окуляр WF15X, об’єктиви ×40/0,65, ×10/0,25) із мікрофотонасадкою. Мікрофотографії зробили фотокамерою Sаmsung PL50.

Результати. У результаті макро- та мікроскопічного аналізу встановили діагностичні ознаки трави анісу звичайного.

Висновки. Уперше дослідили макро- та мікроскопічні ознаки трави анісу звичайного, що підтверджують тотожність сировини. Результати будуть використані для розроблення вітчизняної нормативної документації на сировину трави анісу звичайного.

Посилання

Sayed-Ahmad, B., Talou, T., Saad, Z., Hijazi, A., & Merah, O. (2017). The Apiaceae: Ethnomedicinal family as source for industrial uses. Industrial Crops and Products, 109, 661-671. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.09.027

Zengin, G., Mahomoodally, M. F., Paksoy, M. Y., Picot-Allain, C., Glamocilja, J., Sokovic, M., Diuzheva, A., Jekő, J., Cziáky, Z., Rodrigues, M. J., Sinan, K. I., & Custodio, L. (2019). Phytochemical characterization and bioactivities of five Apiaceae species: Natural sources for novel ingredients. Industrial Crops and Products, 135, 107-121. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.04.033

Terninko, I. I., Kyslychenko, V. S., & Khvorost, O. P. (2011). Porivnialne vyvchennia anatomichnykh diahnostychnykh oznak travy fenkheliu zvychainoho ta kropu zapashnoho [The comparative study of anatomic diagnostic signs of grass of fennel and dill]. Ukrainskyi medychnyi almanakh, 14(6), 202-205. [in Ukrainian].

Marchyshyn, S. M., Sira, L. M., & Chelin, N. V. (2011). Analiz aminokyslotnoho skladu lystkiv, plodiv ta korenevyshch i koreniv liubystku likarskoho (Levisticum officinale Koch.) [Analysis of the amino acid composition of leaves, fruits and rhizomes and roots of lovage (Levisticum officinale Koch.)]. Aktualni problemy profilaktychnoi medytsyny (pp. 120-124). Lviv. [in Ukrainian].

Saibi, S., Belhadj, M., & Benyoussef, E. H. (2012). Essential oil composition of Pimpinella anisum from Algeria. Analytical Chemistry Letters, 2(6), 401-404. https://doi.org/10.1080/22297928.2012.10662624

State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality (2014). Derzhavna Farmakopeya Ukrayiny [The State Pharmacopoeia of Ukraine] (Vol. 3, 2nd ed.). Kharkiv: State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality. [in Ukrainian].

Akbar S. (2020) Pimpinella anisum L. (Apiaceae/Umbelliferae). In Handbook of 200 Medicinal Plants. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-16807-0_146

Iannarelli, R., Caprioli, G., Sut, S., Dall’Acqua, S., Fiorini, D., Vittori, S., & Maggi, F. (2017). Valorizing overlooked local crops in the era of globalization: the case of aniseed (Pimpinella anisum L.) from Castignano (central Italy). Industrial Crops and Products, 104, 99-110. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.04.028

Tavallali, V., Rahmati, S., & Bahmanzadegan, A. (2017). Antioxidant activity, polyphenolic contents and essential oil composition of Pimpinella anisum L. as affected by zinc fertilizer. Journal of the science of food and agriculture, 97(14), 4883-4889. https://doi.org/10.1002/jsfa.8360

Özgüven, M. (2012). Aniseed. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 2, pp. 138-150). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095688.138

Shahamat, Z., Abbasi-Maleki, S., & Mohammadi Motamed, S. (2016). Evaluation of antidepressant-like effects of aqueous and ethanolic extracts of Pimpinella anisum fruit in mice. Avicenna journal of phytomedicine, 6(3), 322-328.

Shobha, R. I., Rajeshwari, C. U., & Andallu, B. (2013). Antiperoxidative and anti-diabetic activities of aniseeds (Pimpinella anisum L.) and identification of bioactive compounds. American Journal of Phytomedicine and Clinical Therapeutics, 1(5), 516-527.

Islam, Z. M., Khan, K., Rakhshanda, S., Mahdi, R., & Chowdhury, I. M. (2016). Antibacterial and phytochemical screening of Pimpinella anisum through optimized extraction procedure. Asian Journal of Science and Technology, 7(11), 3912-3918

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-18

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження