DOI: https://doi.org/10.14739/2409-2932.2020.3.216181

Дослідження накопичення нітратів у траві Thymus pulegioides L. флори України

Ya. M. Steshenko, O. V. Mazulin

Анотація


 

Чебрець блошиний (Thymus pulegioides L. син. округлий (Thymus ovatus Mill.)) родини Ясноткові – вид, доволі поширений на території України. Враховуючи дані фахової літератури, вид потребує ретельнішого дослідження накопичення нітратів у зв’язку з екологічною ситуацією в Україні та необхідністю пошуку фітопрепаратів із достатньою сировинною базою, мінімальною кількістю канцерогенних і шкідливих речовин.

Мета роботи – за допомогою іонометричного методу аналізу визначити кількісний вміст нітратів у настої трави (1:10) Thymus pulegioides L. флори України.

Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень використовували настій із трави Thymus pulegioides L. (1:10), котру зібрали в різних регіонах України за допомогою іонометричного методу аналізу.

Результати. За допомогою іонометричного методу аналізу кількісно визначили накопичення нітратів залежно від регіону зростання Thymus pulegioides L. Дані накопичення нітратів у траві виду становили від 62,55 ± 7,31 до 232,44 ± 24,11, що не перевищує санітарні норми. Встановили, що мінімальне накопичення нітратів у лікарській рослинній сировині виявлені в Полтавській, Дніпропетровській областях (довкілля).

Висновки. Враховуючи дані, що одержали, можна зробити висновок: дослідження видів роду Thymus L. іонометричним методом аналізу на вміст нітратів для контролю якості рослинної сировини та лікарських засобів на її основі є актуальним. Перспективний та екологічно безпечний регіон для зростання досліджуваного виду – центральна частина України.

 


Ключові слова


чебрець блошиний; трава; іонометричний метод аналізу; нітрати

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Tzima, K., Brunton, N. P., & Rai, D. K. (2018). Qualitative and Quantitative Analysis of Polyphenols in Lamiaceae Plants-A Review. Plants, 7(2), 25. https://doi.org/10.3390/plants7020025

Pavel, M., Ristić, M., & Stević, T. (2010). Essential oils of Thymus pulegioides and Thymus glabrescens from Romania: chemical composition and antimicrobial activity. Journal of The Serbian Chemical Society, 75, 27-34. https://doi.org/10.2298/JSC1001027P

Kabata-Pendias, A. (2010). Trace elements in soils and plants, fourth edition (4th ed.). Boca Raton, FL: CRC Press. https://doi.org/10.1017/S0014479711000743

Bubenchikova, V. M., Popova, N. V., & Starchak, Yu. A. (2014). Caffeic and rosmarinic acids in Thyme Species. News of pharmacy, (4), 13-16. https://doi.org/10.24959/nphj.14.1986

Nabavi, S. M., Marchese, A., Izadi, M., Curti, V., Daglia, M., & Nabavi, S. F. (2015). Plants belonging to the genus Thymus as antibacterial agents: from farm to pharmacy. Food chemistry, 173, 339-347. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.10.042

Kwee, E. M., & Niemeyer, E. D. (2011).Variations in phenolic composition and antioxidant properties among 15 basil (Ocimum basilicum L.) cultivars. Food Chemistry, 128(4), 1044-1050. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.011

Salvaneschi, S., Iriti, M., Vitalini, S., & Vallone, L. (2020). Thymus vulgaris L. as a possible effective substitute for nitrates in meat products. Italian journal of food safety, 9(2), 7739. https://doi.org/10.4081/ijfs.2020.7739

López-Alarcón, C., & Denicola, A. (2013). Evaluating the antioxidant capacity of natural products: a review on chemical and cellular-based assays. Analytica chimica acta, 763, 1-10. https://doi.org/10.1016/j.aca.2012.11.051

Vaičiulytė, V., Butkiene, R., & Ložienė, K. (2016). Effects of meteorological conditions and plant growth stage on the accumulation of carvacrol and its precursors in Thymus pulegioides. Phytochemistry, 128, 20-26. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2016.03.018

Akram, M., & Rashid, A. (2017). Anti-coagulant activity of plants: mini review. Journal of Thrombosis and Thrombolysis, 44, 406-411. https://doi.org/10.1007/s11239-017-1546-5

Soosaraei, M., Fakhar, M., Hosseini Teshnizi, S., Ziaei Hezarjaribi, H., & Banimostafavi, E. S. (2017). Medicinal plants with promising antileishmanial activity in Iran: a systematic review and meta-analysis. Annals of Medicine and Surgery, 21, 63-80. https://doi.org/10.1016/j.amsu.2017.07.057

Burns, I. G., Durnford, J., Lynn, J., McClement, S., Hand, P., & Pink, D. (2012). The influence of genetic variation and nitrogen source on nitrate accumulation and iso-osmotic regulation by lettuce. Plant and Soil, 352(1-2), 321-339. https://doi.org/10.1007/s11104-011-0999-0




Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики  Лицензия Creative Commons
Запорізький державний медичний університет