Дослідження дубильних речовин у траві та бульбах смикавця їстівного (чуфи) (Cyperus esculentus L.) методом ВЕРХ

Автор(и)

  • S. M. Marchyshyn I. Horbachevsky Ternopil National Medical University, Ukraine,
  • L. I. Budniak І. Horbachevsky Ternopil National Medical University, Ukraine,
  • I. M. Ivasiuk І. Horbachevsky, Ternopil National Medical University, Ukraine,

DOI:

https://doi.org/10.14739/2409-2932.2020.2.207119

Ключові слова:

смикавець їстівний, дубильні речовини, трава, бульби, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

 

Мета роботи ‒ встановлення якісного складу та визначення кількісного вмісту індивідуальних компонентів дубильних речовин у траві та бульбах смикавця їстівного (чуфи) (Cyperus esculentus L.) методом ВЕРХ.

Матеріали та методи. Об’єкти досліджень – бульби і трава смикавця їстівного. Сировину заготовляли на дослідних ділянках відділу нових культур Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ) у 2018 р. Якісний склад і кількісний вміст компонентів дубильних речовин визначали методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ).

Результати. У траві та бульбах смикавця їстівного методом ВЕРХ встановили наявність 7 компонентів дубильних речовин. Серед індивідуальних компонентів дубильних речовин у траві та бульбах смикавця їстівного переважають галокатехін і епігалокатехін. У траві смикавця їстівного визначили найменший вміст кислоти елагової – 0,05 %. У бульбах смикавця їстівного серед індивідуальних компонентів дубильних речовин встановили незначну кількість кислоти галової, елагової та катехіну – по 0,1 %.

Висновки. Вперше методом ВЕРХ дослідили якісний склад і встановили кількісний вміст індивідуальних компонентів дубильних речовин у траві та бульбах смикавця їстівного. Види сировини, яку досліджували, містять вільні кислоти (галову та елагову) і компоненти конденсованих дубильних речовин (катехін, галокатехін, епікатехін, епігалокатехін, епікатехінгалат). Серед індивідуальних компонентів дубильних речовин переважали галокатехін і епігалокатехін, вміст яких у траві становив 2,19 % і 1,06 %, у бульбах – 0,38 % і 0,10 % відповідно. Галокатехін та епігалокатехін можна рекомендувати для стандартизації сировини смикавця їстівного. Результати свідчать про перспективність наступних досліджень біологічно активних речовин трави і бульб смикавця їстівного.

Посилання

Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O., Marchyshyn, S. M., Minarchenko, V. M., & Khvorost, O. P. (2015). Farmakohnoziia [Pharmacognosy]. Kharkiv. [in Ukrainian].

Parashchyn, Zh. D., Slobodianiuk, O. V., Baranovych, D. B., Khomenko, O. I., & Parashchyn U. N. (2008). Vybir tekhnolohichnykh parametriv oderzhannia sukhoho ekstraktu z kory duba i vvedennia yoho u miaku likarsku formu [Choice of technological parameters for obtaining a dry extract from Quercus cortex and its introduction into a soft dosage form]. Visnyk Natsionalnoho universytetu “Lvivska politekhnika”. Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia, 609, 163-166. [in Ukrainian].

Ivasyuk, I. M., Marchishin, S. M., & Budnіak, L. I. (2019). Doslidzhennia mor-foloho-anatomichnoi budovy travy smykavtsia yistivnoho (Cyperus esculentus L.) [Research morphological and anatomical structure of herb Cyperus esculentus (Cyperus esculentus L.)]. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 12(3), 298-303. https://doi.org/10.14739/2409-2932.2019.3.184197

Mykolaichuk, V. H., Verhun, O. M., & Rakhmetov, D. B. (2011). Dynamika fotosyntetychnykh pihmentiv zalezhno vid rostu i rozvytku roslyn Cyperus esculentus L. pry introduktsii v pravoberezhnomu lisostepu Ukrainy [The dynamic of photosynthetic pigments Cyperus esculentus L., introducted in right-bank forest-steppe zone of Ukraine]. Problemy ekolohii ta okhorony pryrody tekhnohennoho rehionu, (1), 242-249. [in Ukrainian].

Marchishin, S. M., & Stoiko, L. I. (2014). Viznachennya fenolnih spoluk u travI Centaurium erythraea Rafn. metodom VERH [Definition of phenolic com-pounds in herbs of Centaurium erythraea Rafn. by HPLC]. Farmatsevtychnyi chasopys, (1), 15-17. [in Ukrainian].

Stoiko, L. I. (2018). Farmakohnostychne doslidzhennia zolototysiachnyka zvy-chainoho (Centaurium erythraea Rafn.) i tyrlycha khreshchatoho (Gentiana cruciata L.) rodyny Gentianaceae (Dis…kand. farm. nauk). [Pharmacognostic research of Centaurium erythraea Rafn. and Gentiana cruciata L. of Gentianaceae family (Dissertation PhD)]. National University of Pharmacy, Kharkiv. [in Ukrainian].

Plumb, G. W., de Pascual-Teresa, S., Santos-Buelga, C., Rivas-Gonzalo, J. C., & Williamson, G. (2002). Antioxidant properties of gallocatechin and prodel-phinidins from pomegranate peel. Redox Report, 7(1), 41-46. https://doi.org/10.1179/135100002125000172

Ashok, P. K., & Upadhyaya, K. (2012). Tannins are Astringent. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(3), 45-50

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження