DOI: https://doi.org/10.14739/2409-2932.2020.2.207118

Дослідження якісного складу та кількісного вмісту флавоноїдів у зборах антидіабетичних № 3 і № 4 методом ВЕРХ

A. O. Savych, S. M. Marchyshyn, L. O. Kravchuk

Анотація


 

Фармакотерапія цукрового діабету – надзвичайно актуальна проблема медицини та фармації через її недостатню безпечність і недосконалість у підтриманні оптимальної глікемії, часті зміни якої призводять до розвитку діабетичних ангіопатій. Тому оптимізація лікування за допомогою лікарських рослинних зборів є доцільною через низьку їхню токсичність і комплексний вплив низки біологічно активних речовин на патогенез цукрового діабету та його ускладнень.

Мета роботи – встановлення якісного складу та визначення кількісного вмісту флавоноїдів у зборах антидіабетичних № 3 і № 4.

Матеріали та методи. Об’єкти для досліджень: збір антидіабетичний № 3, до складу якого входить листя кропиви дводомної, корені цикорію, плоди шипшини, кореневище пирію повзучого, корені кульбаби лікарської, та збір антидіабетичний № 4, який містить корені лопуха, кореневище пирію повзучого, стовпчики з приймочками кукурудзи звичайної, квітки цмину піскового, плоди шипшини. Якісний склад і кількісний вміст флавоноїдів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії на хроматографi Agilent Technologies 1200.

Результати. У зборі антидіабетичному № 3 виявили 6 індивідуальних флавоноїдів і встановили їхній кількісний вміст: рутин (0,36 %), неогесперидін (0,31 %), лютеолін (0,17 %), кверцетин (0,05 %), ізокверцитрин і нарінгенін (по 0,04 %); у зборі антидіабетичному № 4 визначили 4 індивідуальні флавоноїди та встановили їхній кількісний вміст: лютеолін (0,42 %), рутин (0,29 %), кверцетин (0,21 %) та ізокверцитрин (0,63 %).

Висновки. Уперше методом високоефективної рідинної хроматографії встановили якісний склад і визначили кількісний вміст основних флавоноїдів у зборах антидіабетичних № 3 і № 4. Результати дослідження показали: у зборі антидіабетичному № 3 міститься 6 флавоноїдів із переважанням рутину та неогесперидіну, у зборі антидіабетичному № 4 – 4 флавоноїди, кількісно переважають лютеолін, рутин і кверцетин. Це дає підставу зробити висновок про антидіабетичну активнiсть за патогенетичним механiзмом впливу, що свідчить про доцільність вивчення цих зборів як перспективних фітозасобів для лікування та профілактики цукрового діабету.


Ключові слова


збір антидіабетичний; флавоноїди; високоефективна рідинна хроматографія; цукровий діабет

Повний текст:

PDF

Посилання


American Diabetes Association. (2017). Standards of Medical Care in Diabetes – 2017. Diabetes care. Vol. 40. https://doi.org/10.2337/dc17-s003

Harding, J. L., Pavkov, M. E., Magliano, D. J., Shaw, J. E., & Gregg, E. W. (2019). Global trends in diabetes complications: a review of current evidence. Diabetologia, 62(1), 3-16. https://doi.org/10.1007/s00125-018-4711-2

Tronko, M. D., & Chernobrov, A. D. (2005). Epidemiolohiia tsukrovoho diabetu v Ukraini [Epidemiology of diabetes mellitus in Ukraine]. Zdorovia Ukrainy, (18), 15. [in Ukrainian].

Hayes, A. J., Leal, J., Gray, A. M., Holman, R. R., & Clarke, P. M. (2013). UKPDS Outcomes Model 2: a new version of a model to simulate lifetime health outcomes of patients with type 2 diabetes mellitus using data from the 30 year United Kingdom Prospective Diabetes Study: UKPDS 82. Diabetologia, 56(9), 1925-1933. https://doi.org/10.1007/s00125-013-2940-y

Lykashiv, O. Jа. (2018). Vykorystannia biolohichno aktyvnykh rechovyn dlia profilaktyky i rehuliatsii metabolizmu pry tsukrovomu diabeti [Using biologically active substances for the prevention and regulation of metabolism in diabetes]. Naukovi zapysky Ternopilskoho natsionalnoho pedahohichnoho universytetu imeni Volodymyra Hnatiuka. Seriia: Biolohiia, (1), 119-122. [in Ukrainian].

Tsal, O., & Lysiuk, R. (2018). Zastosuvannia likarskykh roslyn pry tsukrovomu diabeti [The use of medicinal plants in diabetes]. Kvity Ukrainy, (5), 25-31. [in Ukrainian].

Man’kovskii B. M. Aktualnye voprosy diabetologii v Ukraine [Actual issues of diabetology in Ukraine]. Zdorovia Ukrainy, (11), 6-7. [in Russian].

Demchuk, M. B., Kolisnyk, Yu. V., & Groshovuy T. A. (2015). Porivnialni doslidzhennia asortymentu likarskykh preparativ dlia likuvannia tsukrovoho diabetu 2 typu v Ukraini, Polshchi ta Nimechchyni [Comparative investigations of medicines assortment for the treatment of diabetes mellitus type 2 in Ukraine, Poland and Germany]. Upravlinnia, ekonomika ta zabezpechennia yakosti v farmatsii, (3), 77-83. [in Ukrainian].

Qnais, E., Raad, D., & Bseiso, Y. (2014). Analgesic and anti-inflammatory ef-fects of an extract and flavonoids from Artemisia Herba-Alba and their mechanisms of action. Neurophysiology, 46(3), 238–246. https://doi.org/10.1007/s11062-014-9435-4

Kawabata, K., Mukai, R., & Ishisaka, A. (2015). Quercetin and related poly-phenols: new insights and implications for their bioactivity and bioavailability. Food & Function, 6(5), 1399-1417. https://doi.org/10.1039/c4fo01178c

Li, Y., Yao, J. Y., Han, C. Y., Yang, J. X., Chaudhry, M. T., Wang, S. N., Liu, H. N., & Yin, Y. L. (2016). Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients, 8(3). https://doi.org/10.3390/nu8030167

Jeong, S. M., Kang, M. J., Choi, H. N., Kim, J. H., & Kim, J. I. (2012). Quercetin ameliorates hyperglycemia and dyslipidemia and improves antioxidant status in type 2 diabetic db/db mice. Nutrition Research and Practice, 6(3), 201-207. https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.3.201

Kuznetsova, I. (2014). Study of thermodynamics of complex formation of fla-vonoids of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves. Vostochno-Evropeiskii zhurnal peredovykh tekhnologii, 2(12). 47-50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23861

Wu, W. J., Li, R. C., Li, X. L., He, J., Jiang, S. B., Liu, S. W., & Yang, J. (2016). Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry. Virus-es-Basel, 8(1), Article 6. https://doi.org/10.3390/v8010006

Tovstukha, Ye. S. (2010). Zoloti retsepty ukrainskoi narodnoi medytsyny [Golden recipes of Ukrainian folk medicine]. Kyiv: KM. [in Ukrainian].

Pyrzynska, K., & Sentkowska, A. (2019). Chromatographic Analysis of Poly-phenols. In Polyphenols in Plants (pp. 353-364). Academic Press.

Zhu, D. Q., Liu, K., Yi, J. L., Liu, B. L., & Liu, G. L. (2011). Luteolin inhibits in-flammatory response and improves insulin sensitivity in the endothelium. Biochimie, 93(3), 506-512. https://doi.org/10.1016/j.biochi.2010.11.002

Hudzenko, A. V., Tsurkan, O. O., & Kovalchuk, T. V. (2011). Dosli­dzhennia preparativ ta roslynnykh sumishei travy dereviiu zvychainoho (Achillea mille-folium L.) [Investigations of preparations and herbal mixtures of herb of Achillea millefolium (Achillea millefolium L.)]. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 14(2), 62-64. [in Ukrainian].




Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики  Лицензия Creative Commons
Запорізький державний медичний університет