DOI: https://doi.org/10.14739/2409-2932.2020.1.198124

Порівняльна хромато-мас-спектроскопія настоянок валеріани пагононосної

V. M. Odyntsova, V. H. Korniievska, Yu. I. Korniievskyi, V. I. Kokitko

Анотація


 

Валеріана лікарська (Valeriana officinalis L.s.l.) є збірним видом, до складу якого в Україні входить 13 видів валеріани. Найпівденніший вид, що зростає в Запорізькій області, представлений валеріаною пагононосною Valeriana stolonifera Czern. На тривалість та ефективність сушіння впливають морфологічні особливості лікарської рослинної сировини (ЛРС), вихідна вологість, загальна поверхня, товщина коренів, їхня лігніфікованість. Завдяки процесам дегідратації під час сушіння в ЛРС іноді відбувається збільшення вмісту діючих речовин. Цей процес умовно названий стадією дозрівання, або ферментації.

Мета роботи – за допомогою газорідинної хроматографії визначити компонентний склад настоянок валеріани, що виготовлені зі свіжих коренів валеріани пагононосної та висушені протягом різних термінів сушіння (7, 14 і 21 доба).

Матеріали та методи. Настоянки готували за виробничою рецептурою (Tinctura Rhizomata cum radicibus Valerianae (1 : 5) (екстрагент – етанол 70 %) з коренів валеріани пагононосної, які були заготовлені в листопаді 2019 р. на околицях м. Запоріжжя (Канцерівська балка). Компонентний склад настойок валеріани досліджували за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B з мас-спектрометричним детектором 5977B.

Результати. За допомогою ГРХ у настоянок валеріани зі свіжої сировини встановили 49 компонентів, після 7 діб сушіння – 83 компоненти, після 14 діб сушіння – 95 компонентів, після 21 доби сушіння – 95 компонентів. За якісним складом 25 сполук наявні в усіх досліджуваних настоянках, частина з них збільшилися під час сушіння. У результаті досліджень визначили, що вміст валеріанової кислоти у свіжій сировині становить 1,84 %; після 7 діб сушіння – 2,65 %; після 14 – 3,21 %; після 21 доби – 3,72 %.

Висновки. Аналізуючи результати ГРХ з’ясували, що настоянки валеріани відрізняються і за кількісним, і за якісним складом. 25 сполук наявні в усіх досліджуваних серіях, 6 з них – у великій кількості. Оскільки настоянки були виготовлені за однією технологією, вміст ефірних олій у лікарській рослинній сировині залежить не лише від виду, місця, часу збору, екології, кліматичних умов, але й суттєво від сушіння сировини. Враховуючи надзвичайну поліморфність валеріани, для введення в культуру перспективних видів, які зростають на території України, необхідні глибші фармакогностичні та фармакологічні дослідження. Експериментальні дані, отримані під час дослідження, можуть бути використані під час створення нормативно-аналітичної документації на певний вид сировини і, безперечно, мають практичне значення.


Ключові слова


валеріани корені і настойка; хромато-мас-спектроскопія; компонентний склад; кількісний вміст

Повний текст:

PDF

Посилання


Korniievskyi, Yu. I., Korniievska, V. H., Panchenko, S. V., & Bohuslavska, N. Yu. (2014). Valeriana likarska [Valerian Medicines]. Zaporizhzhia: ZDMU. [in Ukrainian].

Korniievskyi, Yu. I., Rossikhin, V. V., Serbin A. H., Skoryna, D. Yu., Korniievska, V. H., & Bohuslavska, N. Yu. (2019). Vitaminy v roslynnomu sviti [Vitamins in the Flora]. Zaporizhzhia: ZDMU. [in Ukrainian].

State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality. (2008, February 1). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Dopovnennia 2 [The State Pharmacopoeia of Ukraine] (1st ed., Suppl. 1). Kharkiv: Naukovo-ekspertnyi farmakopeinyi tsentr. [in Ukrainian].

Korniievskyi, Yu. I. Odyntsova, V. M. Korniievska, V. H. Kandybei, N. V. & Bohuslavska, N. Yu. (2019). Tekhnolohiia vyrobnytstva ta khromato-mas-spektroskopiia nastoiok valeriany likarskoi [Production technology and chromato-mass spectroscopy of the valeriana officinalis tinctures]. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 12(2) 172-180. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.14739/2409-2932.2019.2.171002

(2017). Tekhnolohichnyi rehlament TP 64-01973472-069-17 na vyrobnytstvo likarskoho zasobu "Valeriany nastoika, nastoika po 25 ml u flakonakh v pachtsi abo bez pachky". Zaporizhzhia: Viola. [in Ukrainian].

Kryvenko, V. I., Korniievskyi, Yu. I., Kolesnyk, M. Yu., Korniievska, V. H., Demchenko, A. V., Bohuslavska, N. Yu., Pakhomova, S. P., & Fedorova, O. P. (2018). Fitoterapiia insomnii [Phytotherapy for Insomnia]. Zaporizhzhia: ZDMU. [in Ukrainian].

Upton, R., & Petrone, C. (Eds.). 1999. Valerian Root. In American Herbal Pharmacopoeia and Therapeutic Compendium. Santa Cruz.

Bos, R., Hendriks, H., Pras, N., St Stojanova, A., & Georgiev, E. V. (2000). Essential oil composition of Valeriana officinalis ssp collina cultivated in Bulgaria. Journal of Essential Oil Research, 12(3), 313-316. https://doi.org/10.1080/10412905.2000.9699524

Sermukhamedova, O., Ludwiczuk, A., Widelski, J., Glowniak, K., Sakipova, Z., Ibragimova, L., Poleszak, E., Cordell, G. A., & Skalicka-Wozniak, K. (2017). Chemical comparison of the underground parts of Valeriana officinalis and Valeriana turkestanica from Poland and Kazakhstan. Open Chemistry, 15(1), 75-81. https://doi.org/10.1515/chem-2017-0010

European Scientific Cooperative on Phytotherapy. (2003). Valerianae Radix – Valerian Root. In ESCOP monographs (2nd ed., pp. 539-546). London: Thieme.

(2017). European Pharmacopoeia. Supplement 9.1. Valerian root, Monograph No: 453, Strasbourg.

Pavlovic, M., Kovacevic, N., Tzakou, O., & Couladis, M. (2004). The essential oil of Valeriana officinalis L. s.l. growing wild in western Serbia. Journal of Essential Oil Research, 16(5), 397-399. https://doi.org/10.1080/10412905.2004.9698753

Raal, A., Orav, A., Arak, E., Kailas, T., & Müürisepp, M. (2007). Variation in the composition of the essential oil of Valeriana officinalis L. roots from Estonia. Proceedings of the Estonian Academy of Sciences: Chemistry, 56(2), 67-74.




Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики  Лицензия Creative Commons
Запорізький державний медичний університет